Ştim cu toţii că Facebook generează trafic… ba chiar în multe cazuri (şi mai ales când e vorba de bloguri) e principalul generator de trafic. Şi cu 4.7 milioane de utilizatori în România, de ce să nu găsim o strategie care să ne faciliteze accesul la un număr cât mai mare din ei? Cam cum ar arăta o strategie bună de promovare pe Facebook?
În primul rând, dacă blogul tău se axează pe o anumită temă, creează-i o pagină! Nu neg că share-urile de pe pagina personală pot aduce mulţi vizitatori, dar de ce să te limitezi la ei? Practic, paginile de Facebook sunt publice, pe când profilul tău personal nu e! Prin crearea unei pagini încurajezi necunoscuţi, oameni din afara ariei tale de cunoştinţe să-ţi vizualizeze postările; ba mai mult, îţi cresc şansele ca postările tale să fie găsite la căutare!
Un alt motiv pentru care pagina e mai presus decât profilul e its viral nature: în momentul în care o persoană dă Like paginii tale de Facebook, informaţia asta apare în news feed-ul prietenilor acelei persoane—ceea ce s-ar traduce în… reclama gratuită! Şi da, tocmai acesta e beneficiul cel mai mare al păgânilor Facebook: sunt o unealtă gratuită şi uşor de folosit, prin care platforma socială îţi permite să creezi un brand pentru blogul tău!
Pagina creată trebuie să respecte şi ea anumite reguli, începând cu frecvenţa de postare şi terminând cu conţinutul cu care trebuie populată. Voi începe tocmai cu acest ultim aspect, deoarece e un detaliu pe care mulţi tind să-l ignore: postările nu trebuie să îţi aparţină în totalitate; recomand oricărei persoane care administrează o pagină de Facebook să dea share şi postărilor aparţinând altor branduri sau bloguri (postări din aria de interese a follower-ilor) pentru a diversifica puţin conţinutul.
Cât de des postăm? Asta depinde puţin şi de volumul tău de muncă—dacă tu scrii 5 postări pe blog într-o zi, iar în alta nu ai fir de inspiraţie, nu ţi-aş recomanda să îţi bombardezi fanii pe Facebook într-o zi, iar în cealaltă să nu vii cu nimic. Cele mai bune rezultate (în opinia mea) dau două share-uri pe zi, la interval de câteva ore bune. Motivul: dacă postezi pe Facebook link-uri fără diferenţa aceea de câteva ore, sunt şanse mari ca cel puţin unul din ele să treacă neobservat; dacă link-urile sunt prea numeroase, rişti să îţi pierzi din fani de cu totul, ei considerându-te spam pentru că postezi prea mult.
Dacă deja ai un număr considerabil de vizitatori pe blog, postează despre pagina ta de Facebook! Un post scurt prin care-i încurajezi să te urmărească şi pe platforma socială e mai mult decât de ajuns. Dacă te întrebi de ce ai face asta din moment ce ai deja destul de mulţi vizitatori, ei bine răspunsul e destul de simplu: ca să le încurajezi fidelitatea. Oricât de interesaţi ar fi de blogul tău, nu strică să le apară un mic “reminder” în news feed că ar fi timpul să îţi facă o mică vizită. Also, un butonaş cu pagina ta de Facebook trebuie să fie prezent pe blog şi, dacă interacţionezi des cu cititori ai blogului, ai putea să introduci un astfel de butonaş şi în semnătura ta de pe mail.
Tine mereu cont de faptul că Facebook încurajează o interacţiune informală, naturală, aşa că adresează-te fanilor tăi într-un mod personal şi interactiv; chiar mai mult, pune interacţiunea deasupra postărilor când vine vorba de importanţă! Deşi e important ca pagina să fie updated, interacţiunea este cea care îţi asigură fidelitatea vizitatorilor; prin urmare, răspunde la commenturi întotdeauna (chiar dacă se mai întâmplă ca acestea să fie negative), încearcă să interacţionezi cu alte pagini similare, dă share postărilor de pe aceste pagini, postează link către pagină în grupuri cu interese similare.
Am putea scrie un roman plin cu sfaturi, dar pentru moment, dacă cele de mai sus vă ajută, eu sunt mai mult decât mulţumită şi dispusă oricând să revin cu încă o tură! Până atunci, spor şi la cât mai mulţi fani!
Spune-ți părerea, lasă un comentariu. ツ