China a depășit un termen global, lansând primul serviciu de internet de generație următoare din lume – de peste 10 ori mai rapid decât rutele majore existente – cu doi ani înaintea previziunilor industriei.
Rețeaua principală – așa numită deoarece formează o rută principală de date între orașe – poate transmite date cu 1,2 terabiți (1.200 gigabiți) pe secundă între Beijing, în nord, Wuhan din centrul Chinei și Guangzhou în provincia de sud Guangdong.
Linia, care se întinde pe peste 3.000 km (1.860 mile) de cablare din fibră optică, a fost activată în iulie și lansată oficial luni, după ce a realizat fiabil și a trecut toate testele operaționale.
Realizarea – o colaborare între Universitatea Tsinghua, China Mobile, Huawei Technologies și Cernet Corporation – distruge previziunile experților conform cărora rețelele de ultra-înaltă viteză de 1 terabit pe secundă nu vor apărea decât în jurul anului 2025.
Majoritatea rețelelor principale de internet din lume funcționează la doar 100 de gigabiți pe secundă. Chiar și Statele Unite abia recent au finalizat tranziția la a cincea generație de Internet2 la 400 de gigabiți pe secundă.
Conexiunea Beijing-Wuhan-Guangzhou face parte din China’s Future Internet Technology Infrastructure (FITI), un proiect de 10 ani și cea mai recentă versiune a rețelei naționale de educație și cercetare din China (Cernet).
Liderul de proiect FITI Wu Jianping de la Academia Chineză de Inginerie a spus că linia superrapidă a fost „nu doar o operațiune de succes”, dar oferă și Chinei „tehnologia avansată pentru a construi un internet și mai rapid”.
Vicepreședintele Huawei Technologies, Wang Lei, a declarat luni în aceeași conferință de presă de la Universitatea Tsinghua că rețeaua este „capabilă să transfere echivalentul de date a 150 de filme de înaltă definiție într-o singură secundă”.
Xu Mingwei de la Universitatea Tsinghua a comparat noua coloană vertebrală a internetului cu o cale de tren super rapidă care înlocuise cele 10 căi obișnuite care transportau aceeași cantitate de date. Acest lucru l-a făcut mult mai ieftin și mai ușor de gestionat, a spus el.
Spune-ți părerea, lasă un comentariu. ツ